www.ResMer.nu

 

www.ResMer.nu

 
www.resmer.nu Skåne Småland-Blekinge 2020 Kul på Hjul - Tävlingsresultat 2020 Kul på Hjul - Tävlingspriser


   www.resmer.nu
   Skåne
   Småland-Blekinge
   2020 Kul på Hjul - Tävlingsresultat
   2020 Kul på Hjul - Tävlingspriser
   2020 Utflykter i Skåne
   Öresund Runt, Danmark
   2020 Potugal
   2019 Chişinau, Moldavien
   2019 Andorra - Barcelona
   2019 Alunbruket, SKÅNE
   2019 Nice - Monaco
   2018 Krakow, Polen
   2018 Kap Verde
   2018 Kuba
   2017 Slovenien - Italien - SanMarino
   2017 Prag, Tjekien
   2017 Bornholm, Danmark
   2016 Indonesien - Singapore
   2016 Tallinn - Helsingfors
   2015 Ven, Sverige
   2015 Rom, Italien
   2014 Seychellerna - Dubai
   2014 Sankt Petersburg, Ryssland
   2014 Barcelona, Spanien
   2013 Bratislava - Wien
   2010 Marocko
   2008 Transsylvanien
   Reseplaneraren
 
Tallinn, juni 2016
En kylig junidag landade vi i Eslands vackra huvudstad Tallinn och tog en lokalbuss in till stadens centrum. Vi hoppade av bussen vid Viruporten med dess två prydda av murgröna bildsköna torn vid ingången till gatan Viru och fick vår första glimt av Gamla staden. Vi följde gatan Viru mot Rådhustorget och mot vårt hotell som låg i närheten. Gamla staden var stängt för biltrafik och det var en ny känsla för mig att promenera på gamla gator och torg, då jag bara åkte bil genom Tallin vid tidigare resor.
HOTELL I TALLINN
Merchants House Hotell
Ett bekvämt val intill det storslagna Rådhustorget som ligger i hjärtat av gamla staden. Vi fick ett rum inne på den trevliga innegården som blev vår uteplats.
www.merchantshousehotel.com
Rådhustorget kantas av medeltida byggnader och på sommaren fylls torget av uteserveringar medan vintern bjuder på julmarknad här. Torget blir lätt ett riktmärke för gamla staden.

Domberget (Toompea Hill) reser sig 50 m över havet väster om gamla staden och bjuder på en imponerande utsikt - ett perfekt ställe att utforska lite närmare.
Utsikten


STADSVANDRING 1

Eftersom vi bodde centralt i Gamla staden vandrade vi genom staden till fots med en del planerade besöksmål och andra trevliga ställen som vi hittade längs våra stadsvandringar.Danska Kungens trädgård bjuder på välförtjänt paus på vår vandring från Rådhusets torg. Platsen ligger inbäddad mellan stadsmuren och nedre delen av staden. Den lilla parken vaktas av tre skrämmande vålnader i svart. Uppe på stadsmurens balkonger avnjuter man med fördel en svalkande öl eller fika på Café Dannebrog.St. Alexander Nevskij-katedralen är en storslagen byggnad som reser sig stolt med sina lökkupoler på toppen av Domberget.Tallinns domkyrka - Jungfru Marias katedralen - är en av regionens mest fängslade sevärdheter. Det 69 m höga klocktorn kan bestigas.


Utsiktsplatsen Kohtuots bjuder på utsikt över gamla staden och dess spiror.
Utsiktsplatsen Patkul ligger på Dombergets norra del med utsikt längst stadsmuren och hamnen. Här tar vi den slingrande trappan - Patkuli Stairs - ner till Nunne gatan och följer denna tillbaka in mot gamla stadens centrum.


▲ UPP
Mellan dessa uppräknade riktmärken finner man mängder av intressanta stopp efter eget tycke och smak.

STADSVANDRING 2

Rådhustorget blir utgångspunkt även för denna vandring som vi gör enligt kartan i motsols riktning.

Vi passerar de två medeltids restauranger - Old Hansa och Peppersack och kollade menyer för kvällen.


Old Hansa, Adress Vana Turg 1
Peppersack, Adress Viru 2 (beställ bord)Mästarnas gård (Meistrite Hoov)
En helt underbar värld av forna tiders Tallinn öppnar upp sig framför oss. Vi kliver in i denna undanskymda innergård och får en känsla av hur Tallinn såg ut för sekler sedan, när hantverkarnas själsliga arbete verkligen uppskattades. Den medeltida arkitekturen och trivsamma atmosfären lever kvar. Här finns olika konst- och hantverksstugor, gästgiveri och det berömda kaféet Chocolaterie Pierre.
www.hoov.ee/en

Chocolaterie Pierre
Eftersom det har regnat en hel del, bestämde vi oss för en fika och vips har vi ett kafé på vår vandring - Chocolaterie Pierre - ett kafé som inte ser ut som något annat. I högtalarna spelas fransk musik från 1920-talet och kuddar varvas med prydnadssaker som är så där ryschpyschiga - så som bara ett gammalt franskt kafé kan vara. På sommaren kan man sitta ute i den prunkande gränden tillsammans med kaféets stora nallebjörn.


Katarinagången (Katariina Käik, eng St. Catherine´s Passage) - en förtjusande medeltids gränd med sina råa murar och unika små bågar till valv med takplattor som överbryggar gränden. Här finner vi Katarina Gillet - en samling pittoreska verkstäder för hantverk.
www.katariinagild.euArt Studio Ichthus hittar man inne på en underbar innergård. Innanför en gallergrind går vi ner för en brant stentrappa och plötsligt stiger vi in i detta makalösa galleri. Slå er ner framför den stora öppna spisen och insup denna underbara atmosfär. Plötsligt ser man ett alster där vår egen skånepåg Nils Holgersson flyger på sin gås över Rådhustorget i Tallinn.St. Olaikyrkan passerar vi med sitt höga torn på hela 159 meter.


Tallinns stadsmurs västra sida följer vi nu söderut längst Laboratooriumi vägen fram till Plate Tower där vi går ut genom stadsmuren och fortsätter på utsidan av muren ner genom parken.


Tallinn International Flower Festival hålls här varje sommar i Tower Square som parken kallas. Väl nere vid Suur-Kloostri vägen går vi in genom muren igen.
Vi avslutade vår andra vandring på ett underbart kafé - Kehrwieder Chocolaterie, som är ett av stadens mest oförglömliga kaféer beläget vid Rådhusplatsen NO hörn. Med rum fyllda med gammaldags möbler, stearinljus och estnisk musik avnjuter vi en kopp nyrostad java eller varför inte en kopp tee under stenvalvens lugna atmosfär.
KAFÉER, RESTAURANGER, BARER i Tallinn

Old Hansa är en medeltida restaurang, där gäster kan avnjuta läckra rätter och örtdrycker tillagade på Hansastads mästerkockars vis samt lyssna på tidsenlig musik. Mycket vänlig och tillmötesgående service. Varje kväll, med undantag för måndagar, uppträder medeltida trubadurer med glad musik.
Restaurang Old Hansa
Adress Vana Turg 1

Pepparsack är ytterligare en medeltida restaurang med både stora salar och mer intima rum för den romantiske längre in. Rolig meny med rätter som Lady Margaretas
svaghet (kycklingfilé) och Mansion Lord´s contemplation (duckfilet). Varje kväll kan svärdkamp bevittnas i denna historiska miljö.
Restaurang Peppersack
Adress Viru 2 (beställ bord)

Chocolaterie Pierre Café är kanske Tallinns mysigaste kafé hittar ni här tillsammans med en mängd hantverkarbutiker, gallerier och mycket annat.
www.pierre.ee
Adress: Venu 6

Kehrwieder Chocolaterie
Ett kafé med spännande interiör, beläget vid Rådhusplatsen
Adress: Saiakang 1
www.kohvik.eewww.jagtrip.se
Besöksmål i Södra Sverige