www.ResMer.nu - Våra resor i världen

 

www.ResMer.nu

 
www.resmer.nu Skåne Småland-Blekinge 2020 Kul på Hjul - Tävlingsresultat 2020 Kul på Hjul - Tävlingspriser


   Våra resor i världen
   2020 Portugal
   2019 Chişinau, Moldavien
   2019 Andorra - Barcelona
   2019 Alunbruket, SKÅNE
   2019 Nice - Monaco
   2018 Krakow, Polen
   2018 Kap Verde
   2018 Kuba
   2017 Slovenien - Italien - SanMarino
   2017 Prag, Tjekien
   2017 Bornholm, Danmark
   2016 Indonesien - Singapore
   2016 Tallinn - Helsingfors
   2015 Ven, Sverige
   2015 Rom, Italien
   2014 Seychellerna - Dubai
   2014 Sankt Petersburg, Ryssland
   2014 Barcelona, Spanien
   2013 Bratislava - Wien
   2010 Marocko
   2008 Transsylvanien
 
Helsingfors, juni 2016
Efter att har kopplat av under en fin båttur på färjan mellan Tallinn och Helsingborg - ätit våra räkmackor och njutit av utsikten av den finska skärgården - var vi framme i Finlands huvudstad. När men seglar med båt in i Helsingfors hamnar man direkt i stadens centrum och det är nära till allt. Utsikten från båten är bedårande vacker!
BESÖKSMÅL


Kampens kapel
Kampens kapell en plats för lugn och ro. Denna skålformade kapellsal i ljust trä förmedla ett stämningsfullt ljus även under vinterns mörka dagar.
Kampens kapell på tripadvisor.se
Tempelplatsens kyrka
Tempelplatsens kyrka är en helt underbar upplevelse. Insprängd i berget med sitt tafatsliknande kupoltak och skrovliga innerväggar i uthuggen sten lämnar den ingen oberörd. Får man sedan höra kyrkorgeln ljuda kommer salens ypperliga akustik tills sin rätt.
Tempelplatsens kyrka på tripadvisor.se
Helsingfors Domkyrka
Helsingfors Domkyrka reser sig högt över staden och har blivit en national helgedom för Finland. De vita fasaderna och de vackra ärggröna kupolerna är imponerande.
Salutorget och Gamla Saluhallen
Salutorget central marknad i hamnen och härifrån går båtarna till Sveaborg fästning.
Gamla Saluhallen en stilla fröjd för alla sinnen, men snart blir frestelse för gommen allt för stor vilket man oftast inte kan motstå.
Saluhallen
Dagsutflykt till Sveaborgs fästning
Sveaborgs fästning är en av Finlands populäraste sevärdheter. Med båt från Salutorget når ni öarna på ca 15 min.
Sveaborgs fästning

Väl ute på öarna är det inte utan att man känner av historien vingslag mellan de mäktiga murarna som en gång tillhörde Sveriges största fästning. Tänk om dessa byggnader kunde tala!
Utöver murarna (cirka 6 km), kanonerna (105 st.), tunnlarna och museerna finns här caféer, restauranger, ett bryggeri och fina naturområden med plats för picknick.


På en udde ligger en ubåt uppdragen som kan besökas.Leksaksmuseet på Sveaborg


Till slut av berättelsen om Sveaborg vill jag nämna ett besöksmål som vi har missat - Leksaksmuseet. På Leksaksmuseet kan du bekanta dig med leksaker från början av 1800-talet till och med 1970-talet. Museet visar en privat kollektion som omfattar hundratals gamla dockor, nästan lika många gamla nallebjörnar och andra leksaker från förr. Av särskilt intresse kan vara krigsårens spel och leksaker. Verksamheten är helt privat och den har varken samhälleligt eller annat stöd, men har omkring 30 000 besökare varje säsong. Följ gärna länken nedan se 360°-vy av utställningen!
360°-vy av Leksaksmuseet
Leksaksmuseet på Sveaborg


Tillbakaresan visar upp Helsingfors från sin bästa sida. På högersidan av hamnen blänker lökkupoler av den ortodoxa Uspenskij katedralen som vi planerar besöka.
Uspenskij katedralen
Uspenskij katedralen är Västeuropas största ortodoxa kyrka i rödtegel med sina tretton gyllene kupoler.

Esplanadparken och Kappeli café
Esplanadparken är en formbunden park som öppnades i början av 1800-talet. Parken är inramad i två shoppinggator, Norra och Södra Espanaden, som är stadens huvudstråk. Strax efter att parken hade öppnats började man resa statyer över Finlands stormän.
Statyerna på Espen utgör en utomhusutställning av landets kultur och historia och är värda ett besök. Som en verklig pärla i parken fann vi stadens finaste Kappeli café i en vacker inglasad paviljon.
Järnvägsstationen och stationstorget
Stationsbyggnader i olika länder har mycket att berätta om landets historia och kultur och är unika för varje land. Vi bodde i närheten av centralstationen och gick dit för att få information om transfer till flygplatsen. När vi öppnade dörren för att komma ut överraskades vi av ett gäng zombies, så kan det gå i Finland!
Från järnvägsstationen går bussar och tåg till flygplatsen. Om man vill kan man ta snabbtåg till Sankt Petersburg i Ryssland .
Järnvägstorget öster om stationen bjuder ofta på marknader och festivaler.
Information om tågKAFÉER, RESTAURANGER, BARER

Kaféer och restauranger på Sveaborg
På Sveaborg finns det gott om mysiga ställen där man kan äta lunch eller ta en fikapaus.
SveaborgCafé Vanille, Sveaborg

Det hemtrevliga kaféet ligger längs fästningens huvudgata i ett stilrent trähus med vackra sniderierier. Här finner man läckra bakverk, dagens soppa och diverse drycker. Eller varför inte ta en glass och slå sig ner på kaféets mysiga veranda och njuta av omgivningarna.
Café VanilleRestaurang Zetor
Zetor Restaurang & Bar bjuder på en nostalgisk resa bland traktorer och jordbruksredskap. Här kan man njuta av en god middag uppdukad runt en Zetor traktor eller svinga en bägare bland plogarna. En riktig höjdare.
Zetor Restaurang & BarKappeli café

Kappeli café med dess unika miljö och atmosfär av stil och finess finner man på Esplanaden. Här kan man njuta av luncher och middagar, vi nöjer oss en kopp av god cappuccino i Kapelli´s vackra inglasade paviljong med anor från 1800-talet. Vi märker att Kappeli är otroligt populärt ställe både för Helsingborgsborna och för turister. Man ser genast skillnad på folk och folk, de lokala sällskap på kaféet är mycket finklädda människor som håller traditionen av "stadens sommarställe nummer" vid liv.
www.raflaamo.fi/sv/helsingfors/kappeli


HOTELL
Serahoune Scandic
Hotell Serahoune Scandic finner vi i en elegant jugendbyggnad från 1931 som ligger mitt emot Järnvägsstationen i Helsingfors. Hotellet erbjuder charmiga interiörer samt moderna rum.
Serahoune Scandic på booking.se
www.jagtrip.se
Besöksmål i Södra Sverige